Trolldalen i Björka förenar naturupplevelse och sägen. Här finns både enkla och svåra vandringsleder genom vitt skilda naturtyper, rast- och grillplatser i sagolikt vacker miljö och en stor variation av växtlighet.
Sägnen
Legenden om Trollkyrkan och trollen ramar in Trolldalen på ett fantasieggande sätt som tilltalar såväl små som stora. Här sägs en kamp mellan människa och troll ha stått en gång i tiden. Människorna vann och trollen gick med på att flytta från Björka. Höll de vad de lovade? Kom och undersök själv…
Vandringsleder
Trolldalen är inledningsvis relativt lättillgänglig även för den som har svårt att gå. Det finns även vandringsleder genom kuperad terräng, för dig som vill ha en utmanande promenad eller mountainbiketur genom den verkligt trolska delen av Trolldalen. Alla leder är tydligt utmärkta med skyltar som anger respektive leds längd, för att du som besökare ska kunna välja en sträcka av lämplig längd.
Intressanta platser
Trollkyrkan. Även kallat Hedninge Slott i äldre litteratur. Här ska trollen ha firat sina högtider. En mer ”naturlig” teori är att valvet är rester av ett gammalt silverbrott.
Nisstäppa. Här har historiskt skett slåtter, som var viktigt för dåtidens samhälle. Slåtterarbete sker här än i dag, men i mindre skala.
Vattenfallet. En liten bäck skapar ett vackert minivattenfall mot en stenhäll. Platsen är idyllisk för en utflykt. Här finns en slogbod och en grillplats där du kan sitta ner i lugn och ro och lyssna på vattnets avslappnande ljud.
Ättestupan. Enligt sägnen användes stupet för att göra sig av med åldriga släktingar, men något sådant belägg finns inte. Däremot har en halvblind kvinna en gång störtat ner och slagit ihjäl sig, då hon gick fel i nattmörkret. Vid Ättestupan finns en slogbod. Perfekt utflyktsplats med bra utsikt, men håll er från kanten!
Sydostravinerna. Här går det upp, och ner, upp och ner igen. Efter en vandringstur genom grönskan i ravinerna känns det bra i benen.
Natur och geologi
Trolldalen bildades i slutet av senaste istiden, när den jättelika issjön som täckte Västerdalarna smälte och rann ur för 9 500 år sedan. Vattenflödet holkade ur området och skapade en 200 meter lång kanjon, som omges av raviner. Ravinerna skapar gynnsamma förhållanden för växter som, bland andra, sällsynta myskmåra och underviol. Andra exempel på växter som finns här är trolldruva, vårtärt, springkorn, dvärghäxört och hässlebrodd. I Trolldalen finns även ängar, där slåtter bedrivits och faktiskt fortfarande bedrivs i liten skala. Runt Trolltjärn – områdets minisjö- är naturen av kärrkaraktär.
Läs mer om Trolldalen hos Länsstyrelsen Dalarna
Tweeta